HOJJA - cykelpool för Gävle kommun

Vi har fått i uppdrag att starta en intern cykelpool för tjänstecyklar inom Gävle kommun.

Vanliga frågor - finns längre ned på sidan

 

I startskedet är det delar av kommunen som har tillgång till cyklarna i cykelpoolen. Cyklarna ska användas inom tjänsten. Planen är att vi ska tillhandahålla cyklar till alla verksamheter inom kommunen, vi är på väg mot det målet.

Transportera dig hållbart

Använd cykeln, det är ett fantastiskt alternativ för dig som ska på ett möte eller besök som finns på ett avstånd dit du kan cykla. En cykeltur på tre kilometer tar oftast inte längre tid än tio minuter att cykla. Det går många gånger snabbare att ta sig fram med cykel än med bil när du ska förflytta dig inom de centrala delarna av Gävle.

Tillsammans gör vi vinster av att cykeln används oftare än bilen. Hjälp hjärnan att förbereda sig till mötet, cykla dit. Du får frisk luft och rörelse som gör dig piggare tack vare det syre du givit hjärnan och de endorfiner som kroppen fått.Du får positiva hälsoeffekter av att cykla och cykling bidrar till att uppnå målet som en klimatneutral kommun 2035. Genom att cykla istället för att åka bil minskar vi miljöpåverkan.

Gavle Drift & Service har inom vårt fordonsansvar även fått ansvaret för tjänstecyklar. I uppdraget ingår att tillhandahålla, serva, underhålla och åtgärda eventuella fel på cyklarna.

Vanliga frågor

Bokning

Cykel

Utrustning

Tips

Felanmälan

Bokning

Hur bokar jag en cykel?

Bokning sker via bokningssystemet Zenit. De sektorer som har behörighet till cykelpoolen har fått information. Konto inom Gävle kommun krävs för att få tillgång till bokningssystemet Zenit.

Lathund för bokning av cykel finns på Gävle kommuns intranät.

Var finns cykeln?

Se information i bokningssystemet och på Gävle kommuns intranät.

Jag hinner inte tillbaka till beräknad tid, hur förlänger jag bokningen?

Ändra din bokning i bokningssystemet. Är det någon som ska använda cykeln direkt efter dig så kontakta den personen.

Cykel

Vilken typ av cyklar finns att låna?

Det finns både manuella cyklar och elcyklar. Vanligast är cyklar av dammodell. Cyklarna har 7 växlar och både fot- och handbroms.

Hur fungerar elcykeln?

Du kan få elassistans i tre olika lägen, High, Normal och Eco. Batteriets räckvidd varierar mellan 9 och 18 mil beroende på assistansläge, last med mera.

Start

När elcykeln ska startas så sätt på power innan du har satt dig på cykeln. Då ser du batterikapaciteten och kan välja assistansläge – Eco, Normal eller High. Assistansläget ställer du in med kontrollen för vänster tumme. Elmotorn arbetar i samma takt som du tram­par och kraften från motorn överförs följsamt. Du växlar som vanligt för att få lagom motstånd.

Ta in batteriet om cykeln parkeras ute, alternativt lås fast batteriet i sin ordinarie hållare. 

Laddaren

Låt laddaren vara kvar i rummet under cykelturen, ställ tillbaka cykeln och anslut kabeln för laddning när du kommer tillbaka.

Cykla säkert, följ trafikreglerna, använd hjälm, reflexväst och cykellampa i mörker

Utrustning 

Finns det hjälmar att låna?

Ja, både traditionella hjälmar och airbagsmodell, Hövding 3. Det finns flera storlekar att välja på.

Var rädd om dig under cykelturen, ett enkelt sätt att göra cykelturen säkrare är att använda hjälm.

Hjälm

Hjälmen ska täcka panna, hjässa och nacke. Den ska sitta så att den inte riskerar att glida bakåt i nacken så att pannan lämnas fri. Hjälmen ska ligga emot hjässan, en för stor luftspalt mellan hjässa och hjälm minskar hjälmens funktion. Storleksjustering kan ske både genom reglaget i nacken och med hakremmen. När hakremmen är spänd ska det få plats ett finger mellan haka och rem.

Hövding

En Hövding placeras runt halsen och vid en olycka blåses airbagen upp på 0,1 sekund till en huva som fixerar din nacke och skyddar ditt huvud.

Hur du använder en Hövding?

Manual Hövding 3

Ska jag använda reflexväst när jag cyklar? 

Ja, du syns bättre och förbättrar situationen för samtliga i trafiken. Speciellt vid mörker och skymning. Reflexvästar finns vid hjälmarna. 

Finns det regnkläder att låna?

Ja, det finns regnponchos att låna. 

Sadelskydd

Det finns sadelskydd att låna, kan vara bra att använda om cykeln parkeras utomhus och det kan bli nederbörd under tiden du har cykeln parkerad. Då behåller du sadeln torr tills du ska cykla igen. 

Har cykeln vinterdäck?

Alla cyklar har inte vinterdäck. De som är utrustade med vinterdäck under vintersäsongen finns det information om vid bokning av cykeln. 

Tips

Trafikregler för cykling

Här finns information om vilka trafikregler som gäller vid cykling.

Hur hittar jag cykelvägar?

Det finns kartor över cykelvägar på Gävle kommuns webb. Tips; använd dig av en vägbeskrivningstjänst (Google Maps), då får du både hjälp med att hitta närmaste cykelvägen och kan få information om hur lång tid det tar att ta sig dit. 

Blir det cykelväder?

Ja, det är alltid cykelväder. Väderprognos, kolla upp prognosen så kan du anpassa klädseln för din cykeltur.

Vad är bra att tänka på när det gäller val av kläder inför cykelturen?

Vanliga kläder fungerar alldeles utmärkt. Ska du cykla lite fortare eller längre sträcka är det lätt att bli varm av rörelsen så klä dig förslagsvis i kläder som kan ventilera ut överskottsvärmen. 

Händerna blir utsatta för väder och vind när du håller i styret, ett par vindtäta handskar kan vara skönt under svalar årstider. När graderna sjunker ute är fodrade vantar ett bra val.

Det är lite dåligt med luft i däcket, hur gör jag?

Pumpa däcket. Det finns cykelpump att låna. Det finns också cykelpumpar för allmänheten att tillgå i stan, var de finns placerade visas i denna karta

Felanmälan

Om något är trasigt på cykeln

Felanmäl det till vår Kundservice snarast, så vi kan åtgärda och cykeln kan användas igen. Vi har lånecyklar om åtgärden skulle ta längre tid. 

Om något är trasigt eller saknas på hjälmen eller övrig utrustning

Anmäl det till vår Kundservice snarast. 

Jag har fått punktering eller annat akut fel under min cykeltur som gör att jag inte kan cykla vidare. Kan ni hjälpa mig?

Ja, ring oss så kommer vi till dig med vår servicebuss. Vi kan ta med lånecykel om det skulle behövas. 

Ingår service av cyklarna?

Service sker två gånger per år, då också däckbyte utförs (sommar-/vinterdäck). Vi utför kontroll av cyklarna en gång i månaden under perioden april - september. 

Hojja lugnt!

Sidan uppdaterades senast 15 juni 2021